@luka Čestitke, toot.si!
Enkrat moram res narediti alt-račun in priti nazaj ... ampak kaj ko imam čisto premalo ljubezni do materinega jezika ...
Ampak je pa krasna instanca s krasnimi ljudmi! :ms_big_smile:

@Mayana hvala, to so lepe besede. slovenščina kot jezik je čudovita, če mene vprašaš. :)

@luka Vsak jezik je, na svoj način. Angleščina niti slučajno ni popolna; mnogo, mnogo je stvari, ki mi grejo o njej na živce.
Ampak ... ah, saj je bolje, da niti ne začnem. In saj se tudi slovenščino najbrž da popraviti, četudi precej težje.

@Mayana mogoče je treba popraviti slabo izkušnjo. kaj pa bi ti popravila pri slovenskem jeziku? oz. kaj te moti?

@luka Mislim, da sem ti nekaj že povedala. Predvsem to, da ima skoraj vse spol, do te mere, da skoraj ne moreš govoriti brez njega. V angleščini je spol potrebno navesti zgolj v 3. osebi (in še tam je to zgolj stvar zaimkov, ki se jih lahko z relativno lahkoto ustvari). V slovenščini imajo v 1. in 2. os. spol vsi glagoli v pretekliku in prihodniku, vsi pridevniki, vsi samostalniki ...
Ja, srednji spol obstaja. Če ignoriraš to, da je srednji spol v večini sklonov enak, kot moški. In ja, mogoče bi lahko uvedli spolno nevtralno množino. Ampak tega se še angleži otepajo, pa je tam to normalno že več stoletij.
Slovenščina se najbrž ne bo spremenila. Ker se Slovenci ne bodo.

Sign in to participate in the conversation
TOOTSI

Toot.si je slovenska večjezična Mastodon instanca katere osnovni cilj je omogočati prostor varen od terorja algoritmov corporativnih družbenih omrežij, diktature profita pred uporabniki in podpornikov kiber-nadlegovanja in sodobnega neolib-fašizma.