Show more

»Vaši računalniki so preslabi za slovenske učence, ker imajo nameščen Linux namesto Oken.«

-- Zavod RS za Šolstvo

radiostudent.si/dru%C5%BEba/te

Z delom gradimo
svojo bodočnost.
Skale valimo
za stavbo njeno,
belo bleščečo, zlato ognjeno.
In molčimo.

Od upov zlatih
bleščijo stolpovi,
ob njenih vratih
vélike Sanje
kakor ognjenega morja bleščanje
v plamenih zlatih.

In naše delo je trd granit
in naše sanje so suho zlato
in naše sanje niso privid.
Bodočnost je tistega, ki veruje v njo.

Srečko Kosovel
(1904–1926)

1. junija 2020 bo star 3 leta!

imate kakšne želje/ideje kako bomo to proslavili?

Ostanimo v družbi najboljših: Spletni prenos novinarske konference kulturnic in kulturnikov iz Kina Šiška.

youtube.com/watch?v=4ye8b4_Ssp

STARTING NOW on tv.emanat.si !

"This amusing play in cross-dressing and their behavior are a result of great sexual and bodily liberation from social bands. Satisfied in eclectic noise of media images they stretch popular snap-shots and bite them to their unheard-of forms that provoke burst of laughter or despair. Image Snatchers don't seek for meaning but pleasure."

Technoburlesque: Image Snatchers - a documentation from 2015 - first time available online as a live stream!

"imeniten primer aktualne hibridne tehno estetike"

kratka recenzija HydroZone EPja izdanega pri

@OCRbot

"Morda se sliši patetično, a je zelo realno: brez protestov ne bi bilo ne te države, ne njene državnosti, ne samostojnosti. Iz protestov in tega, da jih oblast spoštuje, je zrasla ta država. Ne le ta – protesti so nedotakljiva pravica po vseh demokratičnih državah."

Pravica do protesta | MLADINA.si
mladina.si/198016/pravica-do-p

"Zdi se mi, da so med karanteno družbena omrežja podivjala in da se je aktivna prisotnost uporabnikov izjemno povečala. Vendar se je poleg občinstva povečala tudi sama produkcija, zato je vprašanje, koliko koncentracije v tako nasičenem okolju ljudje še zmorejo. V promociji albumov preko spletnih platform sicer ne vidim kakšne velike novitete, saj je bila že pred karanteno to nujna praksa, danes pa je samo napredovala v edino možnost....."
-- Nina Hudej

rtvslo.si/svet-zabave/glasba/k

"Dunaj bo samozaposlenim v kulturi in znanosti v času pandemije koronavirusa namenil premostitveno pomoč v skupni vrednosti treh milijonov evrov, da bodo lahko nemoteno ustvarjali tudi v tem finančno zahtevnem obdobju. Posameznik bo lahko prejel do tri tisoč evrov nepovratnih sredstev v enkratnem znesku."

eurocommpr.at/si/Novice/Sporoc

ta naslov je zavajajoč: "Vsak klik na Partisu ali YouTubu pahne slovenskega glasbenika v (še večjo) krizo"

v trenutku ko se bo nehalo delovati na nivoju 'kupi, kupi!' in se bo začelo bolj množično delovati na nivoju 'podpri, podpri!', se bodo stvari spremenile v korist (edinstvenim in umetniškim) ustvarjalcem in pustile za sabo izkoriščevalne založbe in tržno naravnano zabavno glasbo.

rtvslo.si/svet-zabave/glasba/v

"Ni strokovnjaka, ki bi lahko zanikal prispevek pismenosti in izobrazbe k civilizaciji in napredku. Tvit ali SMS sta učinkovita za kratka sporočila, nosilec kompleksnejših vsebin pa je knjiga. Skozi stoletja je obdržala to vlogo, tudi zaradi preproste uporabe. Manj ko beremo knjige, bolj se torej napredku in civilizaciji prostovoljno odrekamo. Marsikdo pravi, da se danes pač bere s spleta, vendar je to branje zelo drugačno."
- Andrej Blatnik

zurnal24.si/slovenija/intervju (via mladina.si)

zaplet z učenjem na daljavo - webkonference - webex fail, jitsi win. ampak kdo ve zakaj.

"In recent years, firms like #Google and #Facebook have used the Global South as a test bed for new and unregulated forms of data collection. Faced with #coronavirus, the same mechanisms are being rolled out across the world — with for-profit data collection becoming increasingly central to states’ management of their #welfare systems."

#Tech Giants Are Using This Crisis to Colonize the Welfare System
jacobinmag.com/2020/04/tech-gi

#surveillance #privacy #healthcare #bigtech #covid19

"Glasba vedno mobilizira ljudi, na drugi strani pa je nekakšen ventil, skozi katerega se lahko izrazijo določene stvari, ki jih ni mogoče izraziti drugače, še posebej ne v javnem diskurzu. Je nekakšen nadomestek za javnost, ko govorimo o fizični distanci, kar naj bi bila celo neka družbena distanciranost. V tem pogledu ima glasba zelo pomembno normalizacijsko vlogo. Spravi nas v stanje, kjer se lahko srečujemo sami s seboj."

- Rajko Muršič

rtvslo.si/kultura/glasba/razva

Za Svetovni dan vidnosti lezbijk in 10. obletnico LFU smo pričele blogovati!🥳🤩
V prvi skupinski objavi o
- novi lezbični realnosti v pomladni Ljubljani, prisotnosti lezbijk v intersekcionalnih bojih, o kviranteni in sprehodu po Berlinu.


lezfemuniverza.org/blog-dan-vi

"I think art is worthless in the face of life and death. But art is based on life and death."

-- Sheng Jie (in The Wire magazine)

"...vprašanje je, kako bo po koncu pandemije, te krize. Običajno so pričakovanja, da bo šel razvoj v eno ali drugo smer, da bomo šli popolnoma nazaj po starem, kot da se ni nič zgodilo, ali pa bodo nastali čisto novi družbeni odnosi. V zgodovini ni tako, vedno sledi kompromis, ostane nekaj starega, s katerim se zmeša nekaj novega. Vprašanje je samo, ali bo prevladalo tisto novo z ostanki starega ali pa se bo vrnilo staro s primesmi novosti."

-- Božo Repe

rtvslo.si/slovenija/ob-dnevu-u

Show more
TOOTSI

Toot.si je slovenska večjezična Mastodon instanca katere osnovni cilj je omogočati prostor varen od terorja algoritmov corporativnih družbenih omrežij, diktature profita pred uporabniki in podpornikov kiber-nadlegovanja in sodobnega neolib-fašizma.