Show more

V torek pa Kamizdat Rentgen v Pritličju in online! 14/07 ob 20h!

"Ljubljana spi
in igra biljard."

-Srečko Kosovel

I feel like I gotta give a shoutout to this instance as well. off the top of my head - @jeroenpraat @lilletale @operand @evenstay @RedFuture @activationfxn and so many others, thank you all so much for making this place worthwhile over and over again and again. you are all worth your own weight in gold. I want to hug each and every one of you, you're the best, please stay just as you are and keep it real.

Show thread

"Živimo v podobocentrični družbi, mlada telesa so seksualizirana. Družbeni mediji so preplavljeni z idealiziranimi in s filtri obdelanimi podobami, spoznavanje prek mobilnih aplikacij temelji na videzu obraza, telesa in genitalij."

rtvslo.si/svet-zabave/zanimivo

flatkill.org

Shoutout to Linux Mint for giving Canonical's Snaps the 🖕 and yeeting them out of their OS

A web developer falls asleep in a train. As the train goes and each car's wheels make the characteristic double thud, the developer has a nightmare:
</td><td>
</td><td>
</td><td>
</td><td>
...

Po dolgem času sem v Velenju (sem v procesu menjave zdravnika) in sem imel malo več stika z lokalci (da niso moja družina ali bližnji prijatelji). Velenčani res govorijo skor koroško 🤔
Prvih 18 let življenja tu, seveda, tega nisem opazil tega. Šele sedaj, po dolgih letih v Ljubljani, opažam razliko v naglasu. Kul.

Please suggest Indigenous and Black artists and activists on here.

Time to stop birdsite madness and start following folks here.

Spiralaste roke Črnega trga spominjajo na samosestavljive dele, katerih cilj je popolna avtomatizacija. Njihova algoritmična enakomernost izhaja iz vrhunskih oblikovalskih platform, ki se uporabljajo za sodobno proizvodnjo in njihovo snovno manifestiranje. Pravzaprav so to virtualne vizije in interpretacije, ki oblikujejo naše okolje. Bleščeče črne cevi ponazarjajo svoj zemeljski izvor,naftovode, oceanske kable iz optičnih vlaken...

ANDREJ ŠKUFCA: ČRNI TRG / BLACK MARKET
youtube.com/watch?v=Y64XMZ7v3I

"Praznujemo ustvarjalnost LGBT-skupnosti na področju umetnosti, kulture, vzgoje, izobraževanja, športa, gospodarstva. Praznujemo našo čudovito, raznoliko LGBT-skupnost, našo neuničljivo zmožnost preživetja. Naše politične zahteve po nedopustnosti katere koli diskriminacije. Praznujemo. Stopimo na ulice, v upor tistim, ki nas danes hočejo spet zapreti med štiri stene."

mladina.si/199647/stopimo-na-u

"Trenutno smo priča nastanku algoritemskega ustroja sveta, ki ga vodi elitna skupina mladih, belih, zelo premožnih moških. Odločitve, ki jih sprejema teh nekaj ljudi, vplivajo na večino človeštva. Facebook in Google sta vedno večja, načrtujejo le to, kako še bolj zrasti, kako zaslužiti še več denarja, ne da bi se zavedali, koliko odgovornosti prinaša njihova moč. Treba je prerazporediti moč. Glede etike pa bi bilo nujno pogledati, kdo programira kode našega sveta... "

rtvslo.si/kultura/intervju/ton

"Za državo v EU bi bilo dostojno, da kulturi nameni 2.5% proračuna; stvari bi se lahko razgibale, mediji bi se lahko začeli mešati med sabo, predvsem pa bi bilo opravljeno delo dostojno plačano. Sedanje razmere nas omejujejo na ustaljene konvencije: nekdo pride gledat predstavo, drugi pa jo odigra. Teater bi lahko bil veliko bolj živa stvar. Gledališče je lahko participatoren in emancipatoren momentum nekega časa in prostora."

--Nina Rajić Kranjac

"Rezi so načrtno uničevanje kulture in izraza. Vemo pa, da narod obstaja predvsem zaradi kulture in da se zaradi nje tudi spreminja, dojema, preucuje, napreduje. To ni nikakršen mit in ne sprejmem tega, da mi rečejo, da sem, ker sem kulturnica, parazit."

--Nina Rajić Kranjac

Iskreno, malo dvomim, da bomo imeli enostavno 'normalno' sceno prireditev jeseni in pozimi. Vse bolj razmišljam kako bi imelo v tem trenutku smisel iti _naprej_ v pandemično prihodnost/realnost in uporabiti izkušnje in znanje o telematičnih performansih, pretočnih vsebinah in streamanju. Naprej razvijat platforme in različne pristope, ki bogatijo interakcije s publiko, načine gledalstva/poslušalstva, psevdo-taktilnosti, doživetja rituala na razdaljo.

"... med kolegi najdem veliko sogovornikov - o teh zadevah debatiramo, jih razvijamo in izmenjujemo izkušnje. Včasih je bilo odpora več: psihoanalitični in drugi avtorji so duhovnost zavračali iz več ideoloških pozicij. Na tej podlagi so jo reducirali na epifenomene, fantazije in nadomeščanje, na izpolnjevanje želja. A s kolegi psihiatri_njami in psihologi_njami smo zdaj v času, ki je duhovnosti razmeroma naklonjen: zavedamo se, da je tudi to pomemben del življenja."

--Borut Škodlar, v Mladini

koronavirus 

"Dovolj je, da glede covida-19 pri sebi iskreno razčistimo, da ne želimo okužiti sebe niti svojih najbližjih, staršev, starih staršev in drugih sorodnikov. In da bomo v tem uspeli z izpolnjevanjem preprostih ukrepov glede fizične razdalje, mask v zaprtih prostorih, higiene rok – v tem primeru virus nima možnosti, da bi povzročil obsežnejšo epidemijo."

rtvslo.si/zdravje/novi-koronav

Slavic translation of fediverse? 

FEDIMIR

@luka @xm hvala lepo! 😄 Da nadam se da će nas biti sve više. Ja trenutno ne znam kako da pokrenem ljude da otvaraju naloge i krenu da kače sadržaj, klasičan problem dolaska na žurku prerano, nikom nije zanimljivo. 😅 Ako imaš neke savete za to kako “zarolati” novu instancu, baš bi mi značilo. SoNoMu koliko vidim baš lepo radi, svaka čast!

Btw “fedimir” je vrhunski termin 😂

Show more
TOOTSI

Toot.si je slovenska večjezična Mastodon instanca katere osnovni cilj je omogočati prostor varen od terorja algoritmov corporativnih družbenih omrežij, diktature profita pred uporabniki in podpornikov kiber-nadlegovanja in sodobnega neolib-fašizma.