Show newer

protest danes (petek 3.9) ob 19h na Trgu republike.

we're back :blobcat: - had some trouble with login email - solved by comrades help ❤️ a lot of reports comming up 😜

"Minister za obrambo nam dovolj paradoksalno izrecno sugerira, da je nekaj nacističnega v protestniški zahtevi po obsodbi podpore nacizmu: prav Jaša Jenull in ostali naj bi potemtakem ravnali nacistično, pozicijo svoje stranke pa v zameno izrecno primerja z Judi."

Borsi Vezjak / In Media Res / - via mladina.si

vezjak.com/2021/08/28/toninov-

... Globalno gledano naša koncentracija ni tako intenzivna, kot je bila in kot bi morala biti. Umetnost, literatura, glasba pa so kompleksne stvari. Tu ne gre za prvi vtis. To je stvar premišljevanja, vloženega časa, refleksije, doživljanja, postavljanja sebe v kontekst tega in tega v kontekst sebe, svojega okolja. To so postopki, ki zahtevajo čas, drugačno zbranost.«

-- Nenad Firšt, Glasbo in glasbenike v parlament
delo.si/novice/slovenija/glasb

2/2

Show thread

"Mladi drsijo s prsti po telefonu in se pri vsakem filmčku na tiktoku zadržijo le nekaj sekund. Na spletu v novicah beremo le naslove in podnaslove, ljudje komentirajo, ne da bi članek sploh odprli. Polovica Slovencev ne bere. »Današnji čas je instantni čas. Informacije so nam na voljo, ampak kakšne? Drugače je, če se ti ponujajo same, kot pa če moraš sam najti pot do njih. Čas se skrajšuje.... 1/2

"Tradicija, šport, patriotizem in Triglav so preveč pomembni, da bi jih prepuščali Janši. Simbole, ki jih je speljal ljudstvu in privatiziral, mu je treba iztrgati.

Protestniki so pokazali, kako se to dela."

-- Marcel Štefančič, jr., Mladina

2/2

Show thread

"... napaka sodobne levice je bila, da je elemente, ki jih je zasedla desnica (tradicija, občudovanje športa, patriotizem, Triglav), razglasila za specifično desničarske, namesto da bi se zanje borila ter jih skušala iztrgati desnici in jim vdahniti svoj akcent, svoj pomen, svoje barve, svoje emocije, svojo napetost, svojo gravitacijo, svojo frekvenco, svoj glas, svoj utrip, svoj ritem, svoj klorofil, svojo modulacijo, svoje spomine.

1/2

" #Google, #Facebook and other very large tech companies built a #lobbying system that, under the guise of furthering research or journalism, binds intellectuals in a complex network of patronage. #Transparency is long overdue."

How Big Tech Charms and Bullies European Politicians, Journalists and Academics
algorithmwatch.org/en/big-tech

#BigTech #Microsoft #Amazon #Apple #Europe #Politics #Journalism #Academia #Research #Corruption #Crime

@yaxu that’s a very different reading of Papert, especially Mindstorms.

My understanding of his perspective, at least at that time is more like:

- Computer culture, from programming/engineering, is broken (gatekeeping, very hard to learn, and anchored to specific notions of productivity). It also places the computer in society as a specific type of machine, losing sight of its more generalized potential.

- We need a new concept of computer culture, and not just one, but many computer cultures. It should be based on humanist principles and make it easy for build to conceptualize their own transitional objects—things that make the computer a companion for people’s thinking and creativity rather than strictly a tool.

- LOGO/Turtle was his attempt at something like that, specifically in the context of education since until then computers were very hard to teach, and teachers were not equipped or trained to teach them.

- He specifically says that this is just one example of another way to think about computers, culture, and human-computer relationships. It is not, and should not, be the only one.

I really like this perspective and find that it moves away from programming specific goals, and more towards how to imagine computers differently in society.

Sezono "hands-on" praktičnih druženj za izmenjavo spretnosti, izkušenj in idej oz. takozvanih sodelovalnic bomo otvorili z deguglifikacijo / osvobajanjem mobilnih telefonov.

Privzeto dobimo telefone z veliko nepotrebne vohunske programske opreme, ki nas s prelisičenjem sprejetja pogojev uporabe postavijo na podatkovni trg, pod drobnogled obveščevalnih agencij ali ljubosumnih (bivših) partnerjev, pa še kaj.

Show thread

Človek je kompleksen mehanizem. Na prebavo in presnovo različne kombinacije in količine hranil vplivajo različno. Neko živilo ima lahko veliko nekega potrebnega mikro hranila, a hkrati tudi veliko škodljivih hranil. Zato iz izoliranega proučevanja hranil ne moremo sklepati na zdravstvene učinke. Verodostojne zaključke o vplivu prehrane na zdravje ljudi lahko delamo le s pomočjo študij, ki preučujejo praktičen vpliv dolgoročnega uživanja celovite prehrane na zdravje ljudi.
ohrovt.si/zablode-prehranskih-

that means that luka dončič is luka a small don

Show thread
Show older
TOOTSI

Toot.si je slovenska večjezična Mastodon instanca katere osnovni cilj je omogočati prostor varen od terorja algoritmov corporativnih družbenih omrežij, diktature profita pred uporabniki in podpornikov kiber-nadlegovanja in sodobnega neolib-fašizma.