Follow

Kako je pa pri nas s svobodo do izbire omrežnega usmerjevalnika?

mastodon.social/@fsfe/10427325

Je kdo kdaj probal uporabiti svoj router (morda z OpenWRTjem) za povezavo s Telekomom?

@mihec uporaba svojega routerja ni problem (doma imam Telekom, starš ima T2). Njihov modem (ki ga lahko do manjše mere konfiguriras + lasten router. Router lahko v konfiguraciji modema daš v DMZ in tako lahko dostopaš v svoj domači network od zunaj. Je pa res da ne vem kako je a kakšnimi multicasti in verjetno je IPv6 slabo podprt....

@mihec tako da glede na članek smo pri nas večinoma pri verziji B.

@luka tako konfiguracijo mam zdaj tudi jaz, bi bilo pa zelo dobro imeti možnost uporabe samo svojega routerja. Zdej sem za dvema NAT-oma pa tisti Telekomov firmware je res bolj bogi vsaj če se primerjaš z možnostmi, ki ti jih ponuja OpenWRT.

@mihec jaz uporabljam mikrotik usmerjevalnike z njihovo verzijo Linuxa (RouterOS?). Zlo kul.

@mihec @luka Pred dolgimi leti sem fural DD-WRT in Gargoyle direktno preko telekom modema (PPPoE povezava), je bilo vredu nekaj časa, enkrat pa sem imel probleme in so na supportu javili da moram njihov modem uporabljat. Veliko kasneje v rožni pa OpenWRT (povezan kot DMZ na modem), to je bil najstabilnejši mrežni setup kar sem jih imel. Trenutno stock T-2 bolj ali manj služi namenu, ne uporabljam naprednejših nastavitev.

Sign in to participate in the conversation
TOOTSI

Toot.si je slovenska večjezična Mastodon instanca katere osnovni cilj je omogočati prostor varen od terorja algoritmov corporativnih družbenih omrežij, diktature profita pred uporabniki in podpornikov kiber-nadlegovanja in sodobnega neolib-fašizma.