Follow

Čaki, a ne bi bilo fajn, da najdemo eno drugo ime za demokracijo, če je ime za ta pojav zaznamovano z nastankom demokracije v stari Grčiji, kjer ženske niso mogle glasovat in so imeli sužnje?

@nomadologist pomoje ne, ker imamo več vrst demokracije in nekatere so zelo oddaljene od grške. konec koncev je danes demokracija ponekod praktično sinonim za pozni kapitalizem, kar pa je zgrešeno, saj sta hkrati direktna demokracija in demokratični socializem, na primer, na čisto drugem koncu načinov družbene ureditve od kapitalizma. gre za koncept vladavine ljudstva, ki pa je lahko implementiran na različne načine...?

@luka Seveda je koncept vladavine ljudstva implementiran na različne načine. Zanima me, koliko ti načini mislijo oz se opredeljujejo do vprašanja, ki sem ga zastavil s starogrško demokracijo. Če vzamemo starogrško demokracijo kot enega izmed implementacij koncepta vladavine ljudstva, koliko ta implementacija vpliva na sam koncept? Seveda je nemogoča naloga za eno implemenzacijo misliti vse druge. To lahko naredimo tako, da pogledamo, kako vpliva posamična implemencija na koncept.

Sign in to participate in the conversation
TOOTSI

Toot.si je slovenska večjezična Mastodon instanca katere osnovni cilj je omogočati prostor varen od terorja algoritmov corporativnih družbenih omrežij, diktature profita pred uporabniki in podpornikov kiber-nadlegovanja in sodobnega neolib-fašizma.