Home to 146 users
Who published 11.8K posts

Administered by:

Contact:

luka@toot.si

Kodeks obnašanja

(see english below)

(TODO:prevod!)


Code of Conduct

We want this to be a fun, pleasant, and harassment-free experience for everyone, regardless of gender, gender identity and expression, sexual orientation, disability, physical appearance, body size, race, or religion. We do not tolerate harassment of participants in any form. By joining the TOOTSI, you're agreeing to abide by this code of conduct.

Unacceptable Behavior

The following behavior is not welcome anywhere on TOOTSI:

 • Offensive comments related to gender, gender identity and expression, sexual orientation, disability, mental illness, neuro(a)typicality, physical appearance, body size, race, or religion.
 • Holocaust denial and Nazi symbolism.
 • Deliberate or persistent misgendering.
 • Threats of violence.
 • Incitement of violence towards any individual, including encouraging a person to commit suicide or to engage in self-harm.
 • Deliberate intimidation.
 • Publishing any individual's address, phone number, or other private identifying information without consent.
 • Sexual depictions of children.
 • Unwelcome sexual attention, including sharing sexual content with specific users without consent.
 • Gratuitous sexual images or behavior without a content warning.
 • Publication of non-harassing private communication without consent.
 • Sustained disruption of discussion.
 • Continued communications with someone who's asked that you leave them alone.
 • Unwelcome comments regarding a person’s lifestyle choices and practices, including those related to food, health, parenting, drugs, and employment.

 

The following behavior is not allowed on the public timeline:

 • Graphic violent or sexual content without a content warning
 • Gratuitous advertising or spam. It's fine to promote your work, but it shouldn't be the bulk of what you share.

 

Known Harassers

The admins may ban or silence users whom we know to be harassers or abusers, even if they have not violated the rules of this instance. The mere presence of a harasser can make past or potential victims uncomfortable, and it can put potential victims who are unaware of the person's history in particular danger.

Users are encouraged to individually mute, block, and/or report accounts they don't want to see, but at our discretion, we may take the additional step of blocking or silencing someone instance-wide if we believe they endanger the safe and welcoming space we're trying to maintain.

 

Reporting

The current admin is @Luka (we are looking for capable moderators!)

 • If you are being harassed, notice that someone else is being harassed, or have any other concerns, please contact the admins. They'll respond as promptly as they can.
 • We will respect confidentiality requests for the purpose of protecting victims of abuse. At our discretion, we may publicly name a person about whom we’ve received harassment complaints, or privately warn third parties about them. We will not name harassment victims without their affirmative consent.

 

Consequences

Participants asked to stop any harassing behavior are expected to comply immediately.

If a participant engages in harassing behavior, the admins may take any action they deem appropriate, up to and including expulsion from the wandering shop and identifying the participant publicly as someone about whom we've received complaints.

 

Credits and License

This code of conduct is based on Wandering Shop CoC which is in turn based on Annalee Flower Horne's Sample Slack Code of Conduct, which is in turn based on Geek Feminism's Community Anti-Harassment Policy.


Pogosta vprašanja

Kaj je Mastodon?

Mastodon je pravzaprav dve stvari:

 1. program, ki ga lahko kdorkoli s strežnikom (tudi domačim) namesti in tako poganja lastno Mastodon instanco, ki je vključena v decentralizirano in federirano družbeno omrežje.
 2. decentralizirano in federirano družbeno omrežje Mastodon skupnosti (instanc) (več kot 1000 trenutno): ena bistvenih lastnosti Mastodon omrežja je, da deluje kot email: na katerikoli instanci si narediš račun, lahko slediš uporabnikom na katerikoli drugi instanci. Tako kot elektronska pošta pride iz naslova user@gmail.com na naslov user@yahoo.com, tako tudi uporabnik na http://toot.si instanci lahko sledi objave nekoga na http://mastodon.art instanci in obratno.

 

V čem so bistvene razlike med Mastodonom in, recimo, Twitterjem?

Decentraliziranost omrežja pomeni, da so posamezne skupnosti v lasti uporabnikov oziroma njihovih administratorjev in je torej upravljanje lokalizirano. Hkrati federiranje objav pomeni, da so skupnosti med seboj povezane kot v eno brezmejno omrežje. To tudi pomeni, da si tvojih podatkov ne lasti kakšna velika korporacija, da ti ne prisluškujejo in tvojih podatkov obnašanja ne prodajajo naprej. Privzeta dolžina objave je 500 znakov, kar spodbuja manj površne prispevke (v primerjavi z omejitvijo 140 znakov). Vgrajena je podpora za opozorila (zakrivanje) o vsebini (content warnings) ter za medije z občutljivo vsebino (sensitive media). Vrstni red objav je striktno kronološki, ne vsebuje (in nikoli ne bo) reklam. Programje je svobodno, v razvoj kode poteka na GitHub-u.

 

Kje je lociran/nameščen TOOTSI?

TOOTSI teče kot ena od Mastodon instanc na oblačnem strežniškem servisu masto.host. Tako je poskrbljeno za nemoteno delovanje in nadgradnje.

 

Kdo pije, kdo plača?

Trenutno je instanca prostovoljno delo in investicija enega posameznika, ki upa, da se mu bodo pridružili drugi voljni kompetentnega moderiranja in administracije. Prav tako se upa, da bo skupnost prispevala z donacijami za materialne stroške (masto.host & domena).

 

Ali imam lahko račune na različnih mastodon instancah z istim e-poštnim naslovom?

Da. Na vsaki instanci lahko z istim naslovom odpreš en uporabniški račun.

 

"Search" ne dela?

Polje za iskanje (search) ne preiskuje vsega omrežja in vsebin objav, temveč le imena uporabnikov in "heštege", ki jih je lokalna instanca do sedaj videla. V polje pa lahko prilepiš tudi kar url naslov uporabnika ali objave z druge, lokalno nepoznane instance (+enter). Tako lahko lajkaš ali boostaš objavo, ki se ni pojavila v tajmlajnih na lokalni instanci.

 

Kako najdem ljudi, ki jim želim slediti?

Začneš lahko s pogledom na Local timeline in Federated timeline. Vsaka objava ima svojega avtorja, na katerega lahko klikneš in ga v naslednjem koraku tudi slediš. Vidiš lahko njegove objave, ki jih je do sedaj 'videl' toot.si, lahko pa pogledaš njegovo javno stran na njegovi instanci (klikni na avatar sliko). Poleg uporabe polja za iskanje je dober trik je tudi iskanje po heštegih na drugih instancah s pomočjo url naslova - recimo če me zanimajo vse objave s heštegom #music na instanci mastodon.social (ena največjih), vpišem URL: https://mastodon.social/tags/music

 

Mastodon vmesnik je čuden, in ničesar več ne razumem!

Morda malce pomaga tale tutorial: http://cassolotl.tumblr.com/post/161825902540

 

Ima mastodon svojo aplikacijo za android/iOS?

Seznam aplikacij:https://github.com/tootsuite/documentation/blob/master/Using-Mastodon/Apps.md

Zanimiv je Twidere za Android, ki podpira poljubno število računov na Mastodon/Twitter/GNU Social in Fanfou omrežjih. Na iOS se največkrat priporoča Amaroq.

 

Kakšno zasebnost garantira toot.si oziroma mastodon omrežje?

Vsaka objava je lahko označena tako, da omrežje objavo pokaže na različne načine: javno, brez prikazovanja v timeline-ih (lokalnem ali federiranem), prikazovanje samo sledilcem. Vendar se je treba zavedati, da gre za izmenjavo med strežniki, ki je sicer kriptirana, vendar nič ne garantira, da na neznanem strežniku poteka drugačna obravnava objave. Mastodon ni in ne more biti orodje za resnično zasebno komunikacijo, ki ji ni mogoče prisluškovati. Glej tudi: https://mastodon.social/users/omanreagan/updates/3360590

 

Katera orodja so mi na voljo za preprečevanje spletnega nadlegovanja?

Kateregakoli uporabnika lahko posameznik "utiša", "blokira", ali prijavi. Posameznik lahko blokira tudi celotno instanco s katere prihajajo nezaželene objave. Na nivoju instance pa lahko celotno instanco za vse uporabnike utiša ali blokira administrator, ki ga uporabnik opozori na nadlegovanje ali problematične objave.

 

Ali lahko zbrišem svoj mastodon toot.si račun?

Da. Traja 30 dni, da pride do izbrisa iz omrežja. Glej v [Settings > Credentials]

 

Rad bi se "preselil" na drugo instanco.

Izvozi svoje sezname: sledilcev (followerjev), tistih, ki jim slediš (followed by) in tistih, ki jih blokiraš, v [Settings > Export]. Na novi instanci jih uvoziš z [Settings > Import].

 

Smo podjetje z odlično blagovno znamko, s katero bi obogatili Mastodon omrežje.

Na Toot.si so dobrodošli predvsem posamezniki, ki jih zanima dialog in izmenjava mnenj. Blagovne znamke, podjetja in znane osebnosti, katerih glavni namen je predvsem taka ali drugačna promocija in trženje, niso dobrodošli. Neprofitnih združb in organizacij iz nevladnega in neodvisnega sektorja ne bomo zavračali, želimo le, da promocija ni glavnina vsebine, ki jo prispevajo v skupnost.

 

Kdo je avtor mastodon-a?

Glavni avtor in razvijalec je Eugen Rochko https://mastodon.social/@Gargron . Ima tudi svoj Patreon, kjer ga lahko podpreš, da bo še naprej lahko razvijal Mastodon: https://www.patreon.com/mastodon

.

Additional information

Blocked instances

List of blocked instances is followed from github.com/tootcafe/blocked-instances

 

Support

If you wish to financially support the instance, you can give us a recurring donation on our Liberapay profile.